Protocol evaluare

PROTOCOL DE EVALUARE PRIN REZONANTA MAGNETICA A PACIENTILOR CU CMH

Pentru efectuarea unui IRM cardiac se foloseste un aparat GE Signa Voyager de 1,5 Tesla. Postprocesarea imaginilor se realizeaza cu ajutorul softului de postprocesare CVI42® de la Circle Cardiovascular Imaging.

Protocolul dedicat de achizitie a imaginilor urmareste efectuarea imaginilor de tip cine (secvente SSFP) in 2-, 3- si 4-camere, urmata de un stack de imagini in sectiunea short-axis, de grosime 6mm si fara spatii de continuitate. Prin interpretarea acestor imagini se obtin urmatoarele masuratori: volume cardiace (atat pentru ambii ventriculi cat si pentru ambele atrii), fractie de ejectie pentru ventriculul stang (VS) si pentru ventriculul drept (VD), masa miocardica a VS cat si grosimea peretilor VS, evaluata la nivelul a 16 segmente miocardice. Se va urmari prezenta si distributia hipertrofiei la nivelul VS si VD si se va evalua vizual patternul de hipertrofie la nivelul septului interventricular. In raportul final, se noteaza de asemenea, prezenta criptelor miocardice sau a unui anevrism apical. Obstructia la nivelul tractului de ejectie al VS sau la nivel medioventricular se evalueaza prin evidentierea unui flux turbulent, cu fenomen de SAM sau de aliasing la nivelul respectiv.

Evaluarea aparatului mitral se face prin evaluarea volumul atriului stang, folosind functia automatica de cuantificare a softului de postprocesare. Prezenta regurgitarii mitrale este notata daca se observa un jet turbulent la nivelul valvei mitrale, catre atriul stang, notandu-se de asemenea directia sa, excentrica sau centrala. Cuantificarea regurgitarii mitrale se bazeaza pe functia de extractie din volumul sangvin rezultat prin functia de FlowImaging la nivelul valvei aortice, din volumul bataie masurat in urma obtinerii fractiei de ejectie, rezultand un volum regurgitant, dupa ce s-a exclus o eventuala regurgitare aortica. Se noteaza de asemenea, lungimea valvei mitrale anterioare, masurata in sectiunea de 3-camere cat si dimensiunile inelului mitral (masurat in 2- si 3-camere). Evaluarea muschilor papilari se efectueaza vizual, prin notarea muschilor hipertrofiati sau supranumerari si de asemenea insertia lor (midventriculara sau apicala). Prezenta cordajelor tendinoase aberante va fi de asemenea mentionata.

Pentru evaluarea fibrozei miocardice regionale se foloseste secventa LGE (late gadolinium enhancement), cu achizitia unor imagini tardive postcontrast. Se injecteaza 0,1-0,15mmol/kg gadobutrol si dupa 10minute de la injectare se masoara timpul de inversare optim prin secventa de tip TI-scout, alegandu-se acel TI unde miocardul este ”negru”. Pentru evaluarea fibrozei, se realizeaza apoi achitie de imagini in 2-, 3- si 4-camere si in 5 slice-uri in sectiune short-axis. Cuantificarea fibrozei se face offline, prin descrierea prizei de contrast tardive vizualizata la nivelul segmentelor miocardice. Se urmareste de asemenea, prezenta fibrozei la nivelul muschilor papilari.

Examinarea IRM cardiac urmareste si evidentierea unui tromb in cazul unui anevrism apical, prin achizitia de imagini precoce postcontrast, la 2minute si 30secunde de la administrarea substantei de contrast, folosind un timp de inversie de 450-500msec.

Pentru evaluarea fibrozei difuze, se realizeaza secvente de tip T1mapping. Aceasta este o secventa puls de tip T1, ce foloseste 3 slice-uri prin miocardul VS, in sectiunea short-axis. Aceste imagini sunt transferate ca imagini raw catre softul de postprocesare unde vor fi generate automat curbe de valori T1 si ulterior mape de valori T1 pentru segmentele interogate, obtinandu-se atat valori globale cat si la nivelul a diferite zone regionale de interes. Prin utilizarea valorii hematocritului obtinut prin efectuarea unei hemoleucograme, se va putea calcula prin automat, utilizand formula standard, valoarea volumului extracelular (ECV). Valori crescute ale T1 nativ si ECV sugereaza prezenta fibrozei miocardice difuze.